Istoria Parohiei Sfântul Luca

Parohia Ortodoxă Română Sfântul Luca, Roeselare a fost înființată în aprilie 2014 pentru românii ortodocși care trăiesc în această regiune a Belgiei. Ctitorul și parohul parohiei este părintele Ioan MERA, care din 2016 este și inspector Eparhial în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale.

Rolul duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe Române din Roeselare

În fiecare săptămână, Sfânta Liturghie și alte slujbe religioase permit credincioșilor să se apropie de Dumnezeu, să-și întărească credința și să găsească răspunsuri la provocările vieții de zi cu zi.

Sfintele Taine, cum ar fi botezul, spovedania și căsătoria, marchează momentele cheie din viața credincioșilor.

Importanța bisericii

Biserica Ortodoxă Sf. Luca de Roeselare face parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, a cărei sediu este la Paris și care este o unitate canonică și administrativă autonomă a Bisericii Ortodoxe Române (Patriarhia României).

Biserica Ortodoxă Sfântul Luca din Roeselare nu este doar un lăcaș de cult, ci și un centru de viață comunitară unde credincioșii se adună pentru a se ruga, a sărbători și a se sprijini reciproc.

Reprezintă un loc de pace și spiritualitate, un reper esențial pentru comunitatea ortodoxă română.

Cateheza duminicală: Creșterea în credință

Cateheza duminicală este un pilon esențial al parohiei noastre, oferind copiilor noștri prin profesionalismul profesorilor cateheți, o educație religioasă solidă și o înțelegere profundă a credinței ortodoxe.

În fiecare duminică, tinerii noștri enoriași se adună să învețe, să se roage și să crească împreună.

Sesiunile noastre de cateheză acoperă o varietate de subiecte, de la povești biblice la învățăturile Părinților Bisericii.

Copiii participă la jocuri educaționale și activități artistice care îi ajută să integreze lecțiile spirituale într-un mod ludic și captivant.

Parohia Ortodoxă Română Sfântul Luca Roeselare, pune de asemenea un accent deosebit pe educația muzicală a copiilor.

Corul de copii Sfântul Luca participă în mod regulat la slujbe bisericești și la evenimente speciale, aducând o latură ludică și artistică sărbătorilor din calendarul ortodox.

În taberele de vară organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, fie de Centrul de Pelerinaje al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, fie de parohia noastră, copiii participă la ateliere de cateheză, sesiuni de muzică și cantece, jocuri în aer liber și excursii. Aceste tabere sunt o oportunitate de a-și întări credința, de a construi prietenii de durată și de a trăi momente de camaraderie într-un mediu sănătos și spiritual.

Rolul cultural și social

Dincolo de slujbele bisericești, Biserica Ortodoxa Română Sfântul Luca este un loc în care comunitatea se adună pentru a sărbători festivaluri tradiționale, pentru a împărtăși mese festive și pentru a organiza evenimente pentru toate vârstele. Aceste momente de convivialitate întăresc legăturile dintre membri și păstrează în același timp și tradițiile culturale românești.

A avea un loc de cult dedicat este crucial pentru comunitatea noastră. Acest lucru ne permite să ne practicăm credința în deplină seninătate, să transmitem tradițiile noastre generațiilor viitoare și să sprijinim membrii comunității în momente de bucurie și tristețe. 

Biserica Ortodoxa Română Sfântul Luca este mult mai mult decât ne putem imagina, este inima comunității noastre românești.

Redactare text: dna. preoteasă Loredana Mera
Fotografii din Arhiva parohiei ortodoxe Sf. LUCA Roeselare